2024年9月29日(日)は、東京のシェリー愛好家にとって記念すべき1日となりました!
2024年9月29日(日)は、東京のシェリー愛好家にとって記念すべき1日となりました。(English below)
日本におけるベネンシアドール公式資格称号認定試験20周年を迎えたこの日、秋葉原にてベネンシアドール公式資格称号認定試験とシェリー・アンバサダー資格称号認定試験が行われました。
受験者たちは筆記、ブラインドテイスティング、実技試験という厳しい審査に挑み、9名がベネンシアドールに見事合格し、憧れの「ベネンシアドール」の称号を手にしました。シェリー・アンバサダー部門では9名のシェリー愛好家が必要な知識と経験を証明することができました。
この日は、合格者たちの情熱、献身、そして努力の証となりました。
その後、夕暮れとともに東京の高級ショッピング、ダイニング、ナイトライフの中心地である銀座の洗練されたクラブ、ZOUK TOKYOで祝賀会が始まり、ここで20周年記念シェリーパーティー&最終公開実技試験が開催されました。 会場には、シェリー愛好家、レストラン・バーの専門家、インポーター各社が多数来場しました。さらに特別ゲストとして原産地呼称「ヘレス=ケレス=シェリー」と「マンサニーリャ=サンルーカル・デ・バラメダ」「シェリー・ビネガー」統制委員会会長のセサル・サルダーニャ氏とボデガス・ルスタウのブランドアンバサダー、フェデリコ・サンチェス=ペセ・サルメロン氏も参加し、大盛況となりました。参加者は極上のシェリーを楽しみ、スペイン産生ハムなどの前菜に舌鼓を打ち、フラメンコのライブを楽しみながらシェリーの故郷である美しいアンダルシアへと想いを馳せました。会場の雰囲気は華やかで、参加者全員の笑顔と心も満たされていました。
メインイベントとして、新たに認定された9名のベネンシアドールによる今年度の最優秀ベネンシアドールを決める公開実技が行われ、井上 智尋さんがその優雅で正確な技術で審査員の心を捉え、最優秀を勝ち取りました。賞品として、来年スペインのヘレスにある名門シェリーアカデミーでの研修旅行を獲得しました。この記念すべき機会に、セサル・サルダーニャ氏自ら、日本のシェリー文化の発展に貢献した方々に表彰状を贈呈しました。
ルスタウのシェリーが結ぶ友情:フェデリコ氏、5年ぶりの来日でシェリーの魅力を語る
ルスタウのブランドアンバサダー、フェデリコ・サンチェス=ペセ・サルメロン氏も5年ぶりに来日し、1週間の滞在を終えました。この間、古くからの知人たちが温かく迎え、新しい出会いを心待ちにしていた方々との交流も果たしました。滞在中、フェデリコ氏はルスタウのシェリー、ベルモット、ブランデーについての深い知識と、シェリーの産地であるシェリートライアングルについての深い理解を惜しみなく共有しました。関西から関東まで、ワインショップや百貨店、スペインレストラン、バーなどを巡り、その温かな人柄と魅力的な語り口で、シェリーの魅力を生き生きと伝えました。20周年記念シェリーパーティーでも、彼の情熱と知識は出会った全ての人々に深い印象を残しました。この1週間で作られた思い出は今や私たちの宝物となり、次の再会を、それが東京の賑やかな街であれ、エル・プエルト・デ・サンタ・マリアの穏やかな浜辺であれ、心待ちにしています。フェデリコ氏の言葉の通り:「シェリーで友達できる」のです。
インタナショナルシェリーウィーク開始!11月4日から全国でシェリーの魅力を堪能する1週間
9月のイベントの余韻が残る中、私たちの関心は次なるイベント、11月4日から10日まで開催中のシェリーウィークへと移っています!!11回目を迎える今年は、30カ国以上で美食と文化を通じてシェリーの魅力を祝うイベントが展開されます。日本では、北海道から鹿児島まで、様々なシェリーイベントが計画されています。この特別な期間中、全国各地のスペインレストランやバーでは、フィノやマンサニージャの爽やかな風味からアモンティリャードやオロロソの深い味わい、そして甘美なペドロヒメネスまで、シェリーの多彩なスタイルを堪能できます。伝統的なタパスや極上のスペイン料理とのマリアージュ、シェリーを使ったカクテルなどを通じて、シェリーの魅力的な世界を存分にご体験いただけることでしょう。
スケジュールや参加方法の詳細については、https://www.sherry.wine/jp/sherryweek/events をご覧ください。
A Celebration of Sherry Colors the Autumn! From the 20th Anniversary Sherry Party to International Sherry Week 🍷
Sunday, September 29, 2024, was an exciting day for sherry lovers in Tokyo. It was the 20th anniversary of the Sherry Qualification Certification Exam in Japan when attendees tested mettle against the Venenciador and Sherry Ambassador exams. Aspiring Venenciadors took a grueling written, blind-tasting, and practical skills test with 9 emerging victorious, officially earning the coveted title, “Venenciador”. On the Ambassador side, another 9 sherry enthusiasts proved they had the knowledge and experience to succeed. This day was a testament to the achievement of those who triumphed through passion, dedication, and hard work.
As evening fell, the celebration began at ZOUK TOKYO, an elegant club in the heart of Tokyo’s top shopping, dining, and clubbing district, Ginza. Here the highly anticipated 20th Anniversary Sherry Party & Final Public Practical Examination took place. The venue was buzzing with energy, packed with Sherry lovers, restaurant and bar professionals, importers, and two very special guests: César Saldaña, president of the Regulatory Council for the Designations of Origin “Jerez-Xérès-Sherry”, “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” and “Vinagre de Jerez”, and Federico Sánchez-Pece Salmeron, Bodegas Lustau’s Brand Ambassador. Guests sipped on exquisite sherry, indulged in appetizers like succulent Spanish jamon, and were treated to a live flamenco performance that transported the attendees to the heart of sherry, Andalusia. The atmosphere was vibrant and not only were the Sherries fortified, but so were the smiles and hearts of all those present.
The event’s highlight was the public demonstration by the 9 newly crowned Venenciadors to determine this year’s top Venenciador. Chihiro Inoue won this honor, capturing the judges’ hearts with her elegant and precise technique. As a prize, she earned the opportunity to learn at the prestigious Sherry Academy in Jerez, Spain, next year. Later, César Saldaña personally presented awards to those who contributed to developing Sherry culture in Japan to commemorate this special day.
Friendships Forged Through Lustau Sherry: Federico’s Visit to Japan Brings the Charm of Sherry to Life!
The event was further enhanced by the visit of Lustau’s brand ambassador, Federico Sánchez-Pece Salmeron. During his week-long visit to Japan for the first time in five years, he was warmly welcomed by old acquaintances while new faces eagerly anticipated meeting him. During his stay, Federico generously shared his profound knowledge of Lustau’s sherries, vermuts, and brandies. His deep understanding and personal anecdotes of the home of sherry, the “Sherry Triangle”, particularly captivated listeners. From wine shops and department stores to Spanish restaurants and rooftop bars across the Kansai and Kanto regions, his warm personality and storytelling skills brought sherry to life wherever he went. At the 20th-anniversary Sherry Party, his passion and knowledge of sherry left a vivid impression on everyone he met. The memories created during this week became our precious treasures and we are excited about our next reunion, whether in the bustling streets of Tokyo, or the idyllic beaches of El Puerto de Santa Maria.
Having Federico as the guest of honor at the 20th-anniversary Sherry Party made the event even more special. His passion and deep knowledge of sherry left vivid impressions on each participant. The memories created during this week became our precious treasure. We’re already excited about our next reunion, whether in Japan or Jerez.
International Sherry Week is Here! A Week to Savor the Allure of Sherry Across Japan from November 4 – 10th!
As the September celebrations’ excitement lingers, our attention turns to the next festival, Sherry Week, held this week, November 4-10! In its 11th year, this celebration of sherry’s rich appeal through gastronomy and culture unfolds in over 30 countries worldwide. In Japan, diverse sherry events are being held from Hokkaido in the north to Kagoshima in the south. For details on event schedules, please visit https://www.sherry.wine/sherryweek/events
📲 Follow us on Instagram, and X for more sherry inspiration and tips!
この生産者について詳しく知る
国際コンクール最多の受賞歴を誇るシェリー界の巨人
ルスタウ社は、1896年に一人のアルマセニスタによって設立されたスペイン屈指のシェリーメーカーです。1945年から自社ブランドのボトリングを開始し、1980年にはプレミアムシェリーの代名詞にもなっている「アルマセニスタ・シリーズ」を発表。現在ルスタウ社は、クオリティ・シェリーのベンチマークとして、最も信頼されるブランドの一つに数えられています。
2016 IWSC Best Sherry Producer
2017,2022 IWC Best Spanish Winemaker(醸造家 セルヒオ・マルティネス氏)
2017-2022, 2024 IWC Best Fortified Winemaker