ほのかな甘みとスパイスが織りなすルスタウ・ベルモット・ロホは、秋の空気にぴったりの一杯です。
ほのかな甘みとスパイスが織りなすルスタウ・ベルモット・ロホは、秋の空気にぴったりの一杯です。ルスタウ・ベルモット・ロホは、アモンティリャード由来の芳醇なナッツの香りと、ペドロ・ヒメネスがもたらす優美な甘さが溶け合い、琥珀色の液体にはセージやニガヨモギの大地を思わせる香り、リンドウの上品な苦味、そしてコリアンダーとオレンジピールの華やかなアクセントが感じられます。氷を浮かべたグラスにゆっくり注ぎ、オレンジスライスを添えれば、秋の夜にふさわしい複雑で温かみのある香りが広がります。
この豊かな味わいを引き立てるのは、スペインの定番料理、トルティージャ。じゃがいもと卵で作る素朴な味わいは、ベルモット・ロホのスパイシーな風味を際立たせ、クリーミーな食感がほろ苦さと見事に調和します。
スペイン風トルティージャ
[レシピ]
- じゃがいも 中4個(薄切り)
- 玉ねぎ 小1個(薄切り)
- 卵 5個
- 塩・こしょう 適量
- オリーブオイル
[つくり方]
① たっぷりのオリーブオイルで、じゃがいもと玉ねぎを中火でじっくりと炒めます。じゃがいもがやわらかくなるまで15〜20分ほど煮込み、塩で軽く味付けします。
② 具材を取り出し、余分なオイルを切ります。
③ 溶き卵に具材を加え、塩・こしょうで味を調えます。
④ フライパンに薄くオイルを引き、卵液を流し入れ、中火で周りが固まるまで焼きます。皿を使って裏返し、反対側も数分焼きます。
⑤ 温かいままでも、室温でもお好みでお召し上がりください。
温かいトルティージャの優しい食感は、ベルモット・ロホのセージやリンドウの深い香りを一層引き立てます。オレンジピールとコリアンダーの爽やかな香りも相まって、秋の夜長を彩る格別なマリアージュをご堪能いただけます。
(English)
For Fall, bring out the spice with Lustau Vermut Rojo!
Lustau Vermut Rojo is the perfect autumnal drink, infused with a rich blend of botanicals that bring sweetness, spice and depth to every sip. The sage and wormwood add earthy, herbal notes, while リンドウbrings a subtle bitterness, balanced beautifully by the fresh brightness of coriander and orange peel. Together, these botanicals create a harmonious mix that’s both robust and refreshing, ideal for cooler days. Pour Lustau Vermut Rojo over ice and add an orange wedge for an aromatic, smooth, and complex drink that comes to life with each sip.
To highlight these flavors, we suggest pairing it with a classic Spanish tortilla. This simple, comforting dish of potatoes and eggs has a mild flavor that lets the vermut’s spices shine, while its creamy texture balances the earthy and slightly bitter notes of the drink. Here’s an easy recipe to try:
Spanish Tortilla Recipe
Ingredients:
- 4 medium potatoes, peeled and thinly sliced
- 1 small onion, thinly sliced
- 5 large eggs
- Salt and pepper, to taste
- Olive oil
Instructions:
- In a large skillet, heat olive oil over medium heat. Add the potatoes and onions, cooking gently until the potatoes are tender, about 15-20 minutes. Season with a little salt.
- Remove the potatoes and onions from the oil and set aside.
- In a bowl, beat the eggs, then fold in the potatoes and onions with a pinch of salt and pepper.
- Add a bit more oil to the skillet, pour in the egg mixture, and cook on medium heat until the edges start to set. Carefully flip the tortilla and cook until both sides are golden.
- Serve warm or at room temperature, sliced into wedges.
When served warm, the tortilla’s texture and gentle flavors draw out the vermut’s earthy sage and gentian notes, while the orange peel and coriander add a fresh, citrusy balance. Together, they create a pairing that’s both cozy and vibrant—perfect for the fall season.
For more information about Lustau’s range of exceptional sherries and recipe inspirations, visit our website (link below) or follow us on social media.
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国際コンクール最多の受賞歴を誇るシェリー界の巨人
ルスタウ社は、1896年に一人のアルマセニスタによって設立されたスペイン屈指のシェリーメーカーです。1945年から自社ブランドのボトリングを開始し、1980年にはプレミアムシェリーの代名詞にもなっている「アルマセニスタ・シリーズ」を発表。現在ルスタウ社は、クオリティ・シェリーのベンチマークとして、最も信頼されるブランドの一つに数えられています。
2016 IWSC Best Sherry Producer
2017,2022 IWC Best Spanish Winemaker(醸造家 セルヒオ・マルティネス氏)
2017-2022, 2024 IWC Best Fortified Winemaker